• Guesthouse P

    [housing]
    Yene Tode [Senegal], 2013-2015, under construction
  • Belvedère Housing

    [housing]
    Maastricht [NL], 2009, competition
  • Voltaplein Housing

    [housing]
    Maastricht [NL], 2006-2008, built
  • Postoffice Housing

    [renovation]
    Maastricht [NL], 2009-2011, under construction
  • Renovation BB

    [renovation]
    Amsterdam [NL], built, 2011
  • Low-budget Eco-woning KK

    [housing]
    Riemst [B], 2006-2008, design
  • Bathroom AD

    [interior]
    Maastricht [NL], 2008, built
  • Cook & Cocktail

    [interior]
    Maastricht [NL], 2007-2008, unbuilt
  • Extension JP

    [extension]
    Maastricht [NL], 2010, under construction
  • Landgoed Zoelen

    [landscape]
    Soelen-Tiel [NL], 2006, design
  • Guesthouse in Yene Tode, Senegal.

  •  

     

     

    BELVEDÈRE HOUSING
    Type: residential
    Client: anonymous
    Size: 5000m2
    Budget: -
    Location: Maastricht [NL]
    Team: Bas van der Pol, Jeffrey Bolhuis, Bastiaan Bijloos
    Status: competition 2009

     

    CONTEXT Sustainability = adaptability

    South Limburg is the first region in the Netherlands in which the population numbers are declining. Within the next 25 years population decline might cause a declining economic position, a reduction of real-estate value and a lack of offered facilities.

    In Maastricht this shrinkage has two demographical sides:

    On the one hand there is an exodus of young professionals and young families, the so called ontgroening.

    On the other hand the amount of senior citizens has steadily been increasing, the so called vergrijzing.

    These factors however are forseen to be temporary and undergoing contant change.

    How then do we create a sustainable and lasting urbanism and architecture that offers the elderly a comfortable home, whilst giving young families the opportunity tot settle and stay in the city.

    In this demographically changing environment the question for a sustainable architecture leaves only one solution: adaptability. 

    The Sphinxkwartier Retaining the enclave  

    The Sphinxkwartier is one of the oldest industrial areas in the Netherlands.

    Today there are only remnants of its industrial history, but the sense of a unique area defined by strong boundaries is still very much alove.

    To create a sustainable contemporary enviroment, enriched by its past, the preservation of the identity the site offers is essential.

    We propose to not merly preserve specific elemtents of the site and its architecture, but utilize and enhance the spatial quality of the place – the sense of one enclave wihtin the city.

    To achive this, we propose to create cuts in the blocks of masterplan, opening up the whole enclave for everyone as one continous spatial experience.

    The separate buildings within one fragmented block frame a series of courts, open to the public. These add light, air and spatial differentiation to the enclave.

    These courts can also incorporate communal facilties and serve as a meeting place for the residents of the surrounding buildings.

    This will create a different condition on all sides of the new buildings and allow or the incorporation of the existing buildings into the new urban lay-out of the enclave.

      

    BLOCK Adaptability = Sustainable Structure

    In order to generate a sustainable structure for a variety of choices and in the future changing use, we propose to separte the the buidlings into 3 distinct layers that can be adpated independently of each other.

    Durable economic structure

    A grid of columns (on a 8 x 8 m grid – to allow for the integration of a subterrainian car park) supporting free spanning floors serve as long term and open building structure.

    Strategic partitioning and installations

    The placement of installation shafts and independent changeable partion walls to allow for a variety of units ranging from 50, 100, 150 to even 200m2, that can grow or shrink according to future requirements.

    Circualtion and outdoor spaces

    Balconies, bay windows and circulation are constructed as separate elements and are added to the outside of the buildings where needed.

    They integrate the buildings into their surroundings and provide the interiors spaces with their own distinct quality.

    The structure of the Brikkengebouw is re-used in a similar way to that of the new buildings, and allows for the implementation of a variety of adaptble dwellings within its durbale structure.

     

    DWELLING  Variety and adaptability

    Within in the basic structure of each buidling a variety of sizes of dwellings (or other functions) can be made.

    The façade system and placement of the cores is set up to allow for maximum flexibilty of internal partitions within the dwellng, alowing for a multide of layouts within each dwelling size to suit different or future needs.

    A green screen of vegitiation rises up along the facades that frame the court, mediating between the private interiors and public court and circulation and adding a garden like quality to both.


     

     

  • VOLTAPLEIN HOUSING
    Type: residential
    Client: Servatius Maastricht
    Size: 2400m2
    Budget: -
    Location: Maastricht [NL]
    Team: Peter Vandenboorn, Bas van der Pol.
    Status: built 2008.
    My role
    Social housing project in a gentrification-neigbourhood. At HUISWERK ARCHITECTENI I engaged with, and took responsibility for all aspects of a project from the design phase through to project realisation, working immediately alongside the director Peter Vandenboorn. I was involved with all tasks within the designing and building-process: In addition to designing, budgeting and documenting the project I was responsible for managing the construction process.
    For more information:
    (photographs by Arjan Smitz)
  • POSTOFFICE HOUSING
    Type: residential | renovation
    Client: -
    Size: 3400m2
    Budget: -
    Location: Maastricht [NL]
    Team: Wiel Arets, Rob Willemse, Bas van der Pol, Breg Horemans, Boris van Eijsden.
    Status: under construction 2009-2011.
    Listed Monument
    Renovation of listed monument. Former Postoffice on the main city-square will be renovated and transformed into luxurious “urban studio’s”. Small, furnished, 1-bedroom apartments.
    At WIEL ARETS ARCHITECTS I was the responsible architect until start of the construction. My tasks were:
    - finalizing the design
    - obtaining the monument permit
    - obtaining the (partial) demolition permit
    - obtaining the construction permit
    - tender-documents
    - construction-documents
    (renders by Eyal Shmuel: http://www.eyalshmuel.com/)
    For more information:
  • Renovation BB
    Type: constructieve verbouwing en interieur
    Opdrachtgever: -
    Grootte: 180m2
    Bouwbudget: €150.000,-
    Locatie: Amsterdam
    Team: Bas van der Pol
    Status: voltooid, 2011
    Benedenwoning in Amsterdamse centrum. Historisch pand, met veel stijl-elementen (details als plafondrozetten, lambriseringen en ensuiteschuifdeur-kastenwanden.
    Opgave om van bestaande badkamer een slaapkamer te maken en tussen twee slaapkamers een nieuwe badkamer in te voegen. Op begane grond keuken en woonkamer met elkaar in verbinding brengen. Verder het gehele interieur en technische installaties vernieuwen. Veel technische aspecten zoals oplossen van isolatie-en vochtproblemen, renovatie van gevels en kozijnen, reparatie van historisch timmerwerk.
    Gekozen om nieuwe badkamer t.p.v. bestaande ensuite-deuren/kastenwand doosje in te voegen waarin badkamer en washok (wasmachine/droger) zijn opgenomen. Uitgangs punt was om woning-structuur in stand te houden: monumentale plafonds zijn gehandhaafd door nieuwe toevoeging los te houden van het plafond. Daardoor worden oud & nieuw duidelijk gescheiden. O.a. doordat de ensuite is gedemonteerd op opgeslagen, en doordat de nieuwe toevoeging geheel in lichte bouwmaterialen (hout skeletbouw) is uitgevoerd, is het altijd mogelijk de woning later geheel in oude staat terug te brengen.
    De badkamer is van alle luxe voorzien: een royaal 2 persoons ligbad, dubbele regendouche met zitplateau voor de kinderen en op maat gemaakte kastenmeubel waarin ook de wasmanden zijn opgenomen. Door uitvoerig naar de verlichting van de ruimte te kijken is er een verblijfsruimte ontstaan waarin de hele familie kan relaxen.
  • LOW-BUDGET ECO-WONING KK
    Type: Woonhuis
    Opdrachtgever: anoniem
    Grootte: 150m2
    Bouwbudget: €250.000 ex. grondkosten
    Locatie: Riemst (B)
    Team: Bas van der Pol
    Status: 2006-2008.
    Jong startend koppel heeft kavel gekocht net over de grens bij Maastricht. Ochtend zon (straatzijde) en avond zon (tuinzijde). Aan straatzijde een (ochtend-) terras, iets hoger gelegen dan straat waardoor privacy gewaarborgd. Aan tuinzijde een brede veranda over de gehele breedte van de woning waardoor in alle jaargetijden buiten gezeten kan worden. De woonkamer/keuken gevel kan volledig geopend worden d.m.v. een vouwpui. Door de keuken op een vlonder te positioneren wordt er in de tuin een buiten-eetkamer gecreëerd. In de zomer kan zo in de schaduw van een hoogstam-fruitboom (appel/peer) buiten gegeten worden.
    De woning vormt een kwart van een carree-hoeve die in de omgeving de historische typologie vormt. De binnenhof wordt door deze uitsnede aan de straat gelegd en vormt de formele entree van de woning. Naast de entreepatio ligt een kantoorruimte die bereikbaar is zonder het gehele interieur te betreden. Het woonbereik wordt door een zware massieve wand afgeschermd van de formele entree-patio. De woning is georganiseerd rondom de massieve wand over alle verdiepingen van de woning. In deze wand zijn enkele haardpartijen opgenomen (woonkamer en slaapkamer) en een deel  (keuken)kasten. In de dubbele hoge woonkamer vormt deze wand een dramatisch element doordat hij de gehele hoogte van de woonkamer beslaat en van bovenaf met strijklicht wordt geaccentueerd.
    LOW BUDGET en DUURZAAM
    De hoofdconstructie van de woning wordt deels als bouwpakket in Scandinavië uit duurzaam en massief naaldhout gefabriceerd. Hierdoor kan de bouwtijd (en daarmee een groot deel van de bouwkosten) dramatisch gereduceerd worden. De haardwand wordt ter plaatste uit aarde en cement door de bewoners zelf gemaakt (rammed-earth principe). Door de haarden en wandverwarmingselementen in deze wand op te nemen en aan te sluiten op een zgn. ‘warmtepomp’ zal de gehele wand in de zomer als een knuffelmuur warmte afgeven aan de woning terwijl zijn massa in de zomer automatisch zorgt voor een natuurlijk koelend effect (versterkt door de warmtepomp).
    Dak en gevel worden uit duurzame Scandinavische “shingels” (houten delen) vervaardigd die later makkelijk verwijderd kunnen worden als er nieuw budget ontstaat voor de plaatsing van zonnecellen. Bovendien kan deze gevelbekleding zeer eenvoudig door de bewoners zelf aangebracht worden wat de kosten van de woning verder reduceert. In Scandinavië, een nog vochtiger en kouder heviger klimaat dan Nederland, zijn woningen bekleedt met dit materiaal bekend die al meer dan 800jaar staan- als dit geen duurzaamheid is?
  • BATHROOM AD
    Type: residential
    Client: -
    Size: 14m2
    Budget: 12.000 euro
    Location: Maastricht [NL]
    Team: Bas van der Pol.
    Status: built 2008.
  • COOK & COCKTAIL
    Type: public interior
    Client: -
    Size: 350m2
    Budget: 300.000 euro
    Location: Maastricht [NL]
    Team: Bas van der Pol, Diederik Schneemann
    Status: design 2007-2008.
    Renovation of listed monumental building in historic city centre of Maastricht. Client wanted a dinner-restaurant and cocktail-bar. The Element A has proposed to seek a relation with de neighboring School for Acting and Theatre and Conservatorium (Music School). By offering the students an opportunity to develop a cultural program in the evening, the restaurant cum cocktailbar would be transformed into a contemporary dinner-chanson café. In this way The Element A hoped to anchor this new building into the social and public structures of the surrounding quarter.
    Unfortunately the brewery owning the property has granted the contract for exploitation to another party (with less ambitious plans), so the project was cancelled.
  • EXTENSION JP
    Type: residential | extension | renovation
    Client: -
    Size: 148m2
    Budget: 50.000 euro
    Location: Maastricht [NL]
    Team: Bas van der Pol.
    Status: built 2008.